Pages

Thursday, June 26, 2014

minidovolená - výlet na Moravu

V půlce června jsme si udělali malou dovolenou bez dětí, tři dny a tři noci na jižní Moravě. Bylo to moc krásné. Být bez dětí je osvěžující, ale jet bez dětí pryč z domova je ještě větší relax. Člověk vykročí ze stereotypu do neznáma, žádné uklízení, vaření, žádná práce. Za těch pár dní jsme toho viděli opravdu moc a máme spoustu zážitků - a taky jsme vypili spoustu skvělého vína. Mám v plánu z výletu namalovat pár obrazů.

Viděli jsme výstavu Zdeňka Strouhala ve Valticích.


Vylezli jsme na Děvín na Pálavě.


Byli jsme na zřícenině kláštera Rosa Coeli ve Dolních Kounicích.


A v Miroslavi - můj nejoblíbenější domeček tam.


A taky jsme si udělali výlet do Brna, kde jsem si koupila (mimo jiné) slamák, který se trochu stydím nosit mezi lidi :).

výstava květen, Libeň

Moje malá výstava visí teď v evangelickém kostele v Libni. Obrazy z poslední doby jsou zvláštně temné (a malé). Do podzimu bych ráda namalovala něco dalšího, a třeba konečně i velké plátno, ale zároveň s ilustrováním se to stíhá špatně. Každopádně malování mi už chybí. Už se celkem těším, až budu mít tu knihu za sebou, i když mě to moc baví. Nejsem ale ještě ani v půlce. Jedna věc jsou barevné ilustrace, dál je potřeba nakreslit pár černobílých (ty mám zatím tři), pak obálka - té se dost obávám, ale už mám nějaké nápady. Musím teď trochu zrychlit tempo, protože je toho fakt moc. Držte mi palce!





Vlasta Vostřebalová - Fischerová

Momentálně se hodně zajímám o malířku (a architektku) Vlastu Vostřebalovou - Fischerovou, manželku básníka Otokara Fischera. Nejdřív jsem v jednom časopise viděla její malinký obrázek, upoutávku na výstavu. Výstava byla nejdřív v Olomouci, teď probíhá tuším v Praze. Ten maličký obrázek se mi moc líbil a našla jsem si další její díla. A teď mám to štěstí, že jeden náš známý má katalog k výstavě, který nám půjčil! Tenhle známý má totiž doma od té malířky obraz, který zapůjčil na výstavu a k restaurování. V katalogu je ten obraz uvedený ještě jako neznámý, ale postupně se detektivní prací podařilo vypátrat, že se nachází právě u našeho kamaráda kousek od nás. Není to fascinující? :) Její obrazy mě hodně oslovují a inspirují. Jak náměty (manželství, děti...), tak zpracováním, barevností.